Igelstas sista samhällstreor

Israel-Palestina-konflikten G.F

Publicerad 2013-03-03 18:57:00 i Konfliktanalyser,

 Israel-Palestina-konflikten G.F

 Tänk dig in i en värld med krig och strider som aldrig tar slut. Att uppfostra sina barn i en miljö där du knappt själv vågar gå ut, att behöva oroa sig för att det ska hända något med ens vänner och släktingar. Israel-Palestinakonflikten handlar till stor del om hur två olika folkslag vill göra anspråk på ett och samma land, detta är en gammal strid som än idag är en aktuell och olöst konflikt.

 Bakgrund och orsaker till konflikten

 För att förstå bakgrunden till denna konflikt måste vi gå långt tillbaka i tiden, hela vägen till början av 1900-talet. Konflikten handlar om två olika folkslag, judar och muslimer som vill åt en och samma mark i mellanöstern.Judarna anser att de är lovade marken av gud och hänvisar därför till bibeln, medens palestiniers argument är att de bott i landet långt innan judarna. Judarna har under sin tid varit väldigt hotade och på 1800-talet uppkom en nationalistisk rörelse som kallas Sionismen. Den startades av judar med syfte att sammanföra alla judar och återvända till judendomens ursprungliga land Palestina och där bilda en judisk stat. Palestina var under den tiden en brittisk koloni, men ett tag efter andra världskriget lämnade de över sin makt till FN. Judarnas invandring startade och fler och fler judar flydde till Palestina. FN beslutade att dela Palestina i två delar, en judisk del och en arabisk del. Inom FN röstades det och judarna tilldelades drygt 55 procent av Palestina och araberna fick behålla 44 procent av Palestinas yta. De hade mer yta än muslimerna och skapade sedan landet Israel 1948. Detta var inget som uppskattades från araberna/palestiniernas sida och det detta är grunden till Israel- Palestina konflikten.

 

Att kriget uppstår beror till största del på att parterna vill åt en och samma markyta. Markytan är viktig för de båda parterna eftersom det har med religionen och historian att göra. I judarnas heliga skrift står det att landet Palestina ges till det judiska folket och att Jerusalem är Guds stad och därför är markytan jätteviktig för dem. Markytan är även betydelsefull för Muslimerna då de ser Jerusalem som sin tredje heligaste stad. Detta kan man se ur ett historiskt och religiöst perspektiv då parterna krigar mot varandra på grund av att marken är helig för båda folkslagen.

 

Det finns även en politisk orsak till problemet. FNs delningsplan triggade igång konflikten mellan Israel och Palestina. Judarna fick behålla mer än hälften av Palestina efter delningen och äger idag största delen av Palestina. Palestina kämpar fortfarande för att återfå sina ockuperade områden från Israel.En annan politisk orsak är även stormakternas inblandning i konflikten. Mellanöstern har viktiga tillgångar så som vatten och olja, det är något som alltid intresserat stormakterna i västvärlden. Just på grund av dessa tillgångar så har länder så som USA, Storbritannien och Frankrike haft en stor inverkan i mellanöstern, vilket man kan se som en geografisk orsak till kriget. De politiska handlingarna hos dessa stormakter har ofta ändrats just för att få ut så mycket som möjligt själva. USA är en av Israels få allierade i Mellanöstern, och USA ses som en aktiv aktör i denna konflikt. Efter att miljontals judar omkommit under andra världskriget så kände sig även omvärlden skyldiga gentemot judarna, speciellt USA. Det ville de kompensera genom att ge dem ett eget land.

 Nuvarande status i Israel

 Som jag tidigare nämnt är denna konflikt högaktuell och just nu när du sitter och läser denna artikel kan något nytt ha inträffat i mellanöstern mellan Israel och Palestina.

 Det har under en lång tid kommit många försök från omvärlden för att lösa

Israel/Palestinakonflikten, men striden mellan de två folkslagen fortsätter. Media bevakar vad som händer hela tiden och man får ofta kännedom om att det skjuts raketer från Gaza in i Israel och från Israels sida skickas det iväg flygattacker och stridsvagnar. Israel har en mycket större militär makt än vad Palestina har vilket gör det enklare för israelerna att behålla kontrollen över gränsövergången. De palestinska myndigheterna får ingen tillåtelse till att ha någon militär makt. Palestinierna är under två kända styren, Hamas och Fatah. Hamas är en känd terror grupp och de styr i Gaza samtidigt som Fatah styr i västbanken, men båda dessa grupper strider mot varandra. Dessa grupper är två delaktiga aktörer i konflikten.

 

En av de stora konflikterna som sker i dagsläget handlar om bosättningarna på västbanken. Det som utlöste konflikten som legat i skuggan under en lång tid var israelernas val att bygga 3000 bosättningar. Anledningen till israels akt var att palestinierna nyligen fick observatörstatus i FN vilket innebär att de nu har samma status som Vatikanstaten. Palestina kan nu delta i debatter, bli medlem i fler FN-organ och internationella brottmåldomstolen.

 Ungefär en halv miljon israeler lever på den mark som FN och omvärlden försöker skapa till en palestinsk stat inom snar framtid. Omvärlden inklusive USA som är israels allierade tycker att dessa bosättningar strider mot folkrätten. För tillfället så finns det ca 120 bosättningar som har myndigheternas tillstånd. Utöver dem finns det också en massa ”piratbosättningar”. Dessa bosättningar är så kallade koloniseringsprojekt och har inget tillstånd. Några av dessa bosättningar består av husvagnar och andra är regelrätta samhällen. Om en piratbosättning förstörs så satsar bosättarrörelsen allt på att så snabbt som möjligt bygga upp den igen. På den här punkten är Israel ett väldigt splittrat samhälle. Många av Israelerna väljer att stödja partier som arbetar för kolonisationen. Däremot är många missnöjda över hur mycket resurser som spenderas på bosättarprojektet och även hur skattelättnader uppstår till bosättarnas fördel. Något som Israel vinner genom att skapa dessa bosättningar är vattentillgångar då det är en viktig naturresurs. Å andra sidan får de en sämre relation till övriga stater och omöjliggör fredsförhandlingar på grund av att de bränner oerhört mycket resurser på koloniseringen.

 För att det ska bli möjligt för Palestina att bli en egen stat så måste många bosättningar tas bort, först då kan en två stats lösning bli verklig. Det kommer inte att bli en lätt uppgift då många bosättare kommer sätta ner foten och vägra ge sig av. Vissa kommer antagligen konfrontera soldater då de kommer för att evakuera dem. Om det här sker, så kommer det uppstå stor dramatik. Men som det ser ut nu kommer inte israel ge vika för påtryckningar.

 

För tillfället är det vapen vila mellan Israel och Palestina. Det här beslutet togs 21/11/12 med hjälp av USA och Egypten. Ett fredsavtal har skrivits som beskriver hur de båda folkslagen får agera. En punkt beskriver att Israel ska sluta attackera Gazaremsan och att de inte får rikta in sig mot individer. Palestinierna får samtidigt inte attackera israelerna från Gazaremsan och ska sluta avfyra raketer. Innan vapenvilan blev officiell så avfyrades det raketer ända in i slutminuterna. Det sägs att det är runt 200 personer som ska ha dött sedan attackerna inletts.

 Konsekvenser av konflikten

 Kriget och denna enorma konflikt påverkar hela samhällen. Både folkgrupper och enskilda individer drabbas.

 Folkgrupperna som det handlar om i denna konflikt är mestadels judar och muslimer. Folkgrupperna har påverkats olika av denna konflikt då de har fått olika förutsättningar och ena parten har lyckats bättre än den andra. Med det menas att folkgrupperna är ute efter ett och samma land och den folkgrupp som lyckats bäst i nuläget är Judarna. Judarna har ett eget erkänt land vilket var deras mål från första början och det är Judarna som har makten i landet och vid gräns områdena. De har dock fortfarande inte fred eftersom palestinierna fortfarande ger motstånd och inte vill släppa landområdet till judarna. Folkgruppen har en oro för krig och terror. En slutsatts man kan dra är att Israel alltså judarna inte är så populära bland andra länder och då menar jag framförallt av arabländerna. De tycker att deras agerande gentemot muslimerna är något oacceptabel och det är även många länder i mellanöstern som inte accepterat Israel som en stat. Muslimerna som kämpar för att återfå landet har fått väldigt ogynnsamma följder av allt krigandet. De är idag bosatta i Gaza och västbanken och i båda dessa områden har Israel en del av makten. Eftersom Gaza styrs av en definierad terror organisation Hamas, har detta lett till att inga länder vill stödja dem. Därför har palestinierna inte fått mycket hjälp utifrån och får mestadels klara sig själva. Palestinierna är mycket svagare militärt än vad Israel är och har inte heller mycket pengar att leva för. Det är ca 70% av Gazas befolkning som är arbetslösa och de flesta som har ett arbete jobbar i Israel. Palestinierna får inte röra sig fritt på grund av att Israel bevakar vid alla gränser. Det är även så att det är palestinierna som drabbats hårdast av kriget då de har flest dödsfall, vilket kan ha att göra med att de har en mycket svagare militär. Många palestinier är tvungna att flytta från sina hem till flyktingläger vilket säger mycket om palestiniernas situation i dagsläget. Arabländer påverkas också av konflikten då de flesta palestinier flyttar dit, med arabländer syftar jag på Jordanien, Egypten och Syrien.

 

Ur en individs perspektiv kan man dra slutsatsen att många oskyldiga människor fått lida och fortfarande lider genom denna konflikt. Det är många oskyldiga människor som inte fått behålla livet på grund av att Israel och Palestina skjuter mot varandra då ingen av parterna vågar svälja sin stolthet ochbjuda på någonting för att kunna förhandla fram till fred. Individer lever i ett samhälle som är förstört och där fred inte existerar. Lev dig in i en värld där du inte vet om det helt plötsligt börjar skjutas mot ditt hus och en nära familjemedlem blir träffad. Det är många som har släktingar eller bekanta som avlidit under denna konflikt och därför känner en oro för att något ska hända igen. På grund av konflikten så är det många som känner ett hat mot den andra parten och det är något som ofta tar flera generationer att tvätta bort. Barnen växer upp i en miljö där många inte har ett hem och knappt några rättigheter. Barnen får en uppfattning om att det är så här världen ser ut och det påverkar dem som individ mer än man kan tro. Individer påverkas negativ av denna konflikt och jag har svårt att se något positivt i det hela då det hela tiden skrivs om hur folk lider. Det finns mycket naturtillgångar, framförallt olja i landet vilket gör att många länder intresserade och inblandade i konflikten. Framförallt USA är engagerade i konflikten. Skulle Israel plötsligt bestämma sig för att inte dela med sig av naturresurserna skulle detta så påverkas resten av världen.

 

Hur har samhället påverkats av krigandet? Följderna av kriget idag är att Israel har mest mark. De har vunnit många krig emellan parterna vilket har lett till att de fått mer och mer mark och palestinierna har fått backa undan. Desto mer mark desto mer makt anses man ha i denna konflikt då det hela handlar om att de är två folkslag som slåss om ett och samma land. Det är dock inte ett drömlandskap utan ett landskap där tusentals människor dött och antagligen kommer dö eftersom de flesta inte ser någon öppning till freden i dagsläget. Israel har blivit ett väldigt hatat land då väldigt många anser att deras behandling av palestinierna är fel. De har vunnit tillbaka den israeliska staten vilket var deras mål. Palestinierna har ett område som man kan kalla samhälle men Israel tar mer och mer landområde i området för att de vill bygga fler och fler bosättningar på de palestinska områdena. Det är svårt för Palestina att bygga upp ett samhälle.

 Ekonomin för de olika parterna är väldigt olika. Palestina har knappt någon ekonomi att förhandla med, däremot är Israel ett väldigt rikt land med en stark arme´, mycket pengar och naturtillgångar. Dock har Israels ekonomi förändrats med åren då de flesta arabländer vägrar att handla med Israel vilket leder till att ekonomin sjunker. Exporten minskas radikalt.

 Åtgärder till konflikten

 Vad har gjorts?

 Det är många som varit involverade i denna konflikt och med det menar jag att det är många som försökt att hjälpa till att lösa konflikten. Europeiska unionen och bland annat Sverige är ett av de länder som stödjer fredsförhandlingarna. För att fredsförhandlingarna ska lyckas är det viktigt att båda parterna är villiga att skapa fred och avstå från att provocera varandra, vilket är något man kämpat om i åratal. Europeiska unionen har vid flera tillfällen prioriterat folkrätten och mänskliga rättigheterna för att man ska kunna hitta en hållbar lösning till konflikten, men utan resultat. Mellanöstern har under den senare tiden accepterat mer hjälp från Europeiska unionen vilket lett till att den palestinska civilpolisen och reformeringen fått mer stöd. EU har även bistått med uppbyggnaden och stöd till rättväsandet. Det EU gör är till syfte att främja fredsbyggandet och fredsprocessen, även stödja ett demokratiskt palestinskt statsbyggande. På parternas begäran övervakar EU gränsövergångarna. EU försöker även ta bort de israeliska bosättningarna på västbanken och i östra Jerusalem då de menar att det strider mot folkrätten.  Det finns även en så kallad kvartett som försöker uppmuntra parterna till framgång. I denna kvartett ingår EU, FN, USA och Ryssland. De har även bland annat kontroll på vad parterna utövar och verkställer. Man har försökt lösa detta genom många fredsavtal men utan framgång. De beskyllde varandra för att ha brutit avtalen.  Arabländerna har även krigat mot Israel i syfte att palestinierna ska få tillbaka sitt land men de förlorade och Israel blev en starkare makt.

 

Målsättningen som det internationella samfundet har är att skapa en tvåstatslösning där både Israel och Palestina kan existera i landet, men under fred och utan hot. Det här är ett långsiktigt projekt som redan kämpats för. Amerikanarna har en stor del i det här projektet och hoppas att få igenom det.

 Lösningar på konflikten

 Jag tycker att EU ska fortsätta att stödja fredsförhandlingarna och försöka uppfylla de mål som de har. Jag tror att om de lyckas uppfylla målen så kommer denna konflikt sakta men säkert får mindre problem vilket kan leda till att parterna kan komma överens tillslut. En början till att lösa konflikten skulle kunna vara att ta små steg. Börja med att sammanföra de mindre extremisterna med varandra, t.ex. Israel kan börja förhandla med de mindre extrema palestinierna på västbanken som styrs av mindre extrema Fatah.

 Något som jag även tycker man ska fortsätta försöka få igenom är tvåstatslösningen.

Tvåstatslösningen, är ett försök att åtgärda israel-palestina-konflikten. Det man vill göra är att ge Palestina en egen stat som ska bestå av Gazaremsan och västbanken. Man vill också dela upp Jerusalem i två delar för att ge en israelisk del och en palestinsk del. Just den här lösningen har Hamas gått med på och från många andra håll i arabvärlden så har man kommit med förslag som liknar just detta. Israel tycker däremot att konflikten inte kommer att kunna lösas på det här sättet då de är rädda för att den Palestinska staten kommer att användas som en bas för att förstöra resterande delar av den israeliska staten. Israel föreslår istället att dela in den palestinska statens områden i små delar utspritt och att palestinska gränserna skall bli kontrollerade helt av Israel.

 

 Ett annat förslag till lösningen mellan Israel-palestina-konflikten är ”enstatslösningen”, den utgår på att alla judar och araber istället blir en gemensam stat i det stället som idag kallas Israel, Västbanken och Gazaremsan. Det här är dock ett förslag som inte fått någon positiv respons inom Israel. Men med positiv respons från de länder som stödjer Israel kanske förslaget kan verkställas? Israel får stöd från västvärlden, Storbritannien, Frankrike, Sovjetunionen och USA. Medens Palestina fått stöd från arabvärlden. Jag tror det är viktigt att de delaktiga aktörerna i konflikten kan prata och försöka komma fram till ett bra beslut, eftersom Israel och Palestina inte klarar det själva. Jag tycker att de har ett visst ansvar i konflikten nu då de valt en sida att stå på. Dock skulle en lösning kunna vara att USA blir opartiska och försöker att bara hjälpa till att få fred i konflikten. Jag tror att USA skulle kunna medföra med goda konsekvenser i denna konflikt då jag tror att de kan göra Israel kompromissvilliga. Jag tror även USA kan lyckas få arabländerna mer kompromissvilliga, då de faktisk påverkas av kriget eftersom de har många palestinier som bor i landen osv. För att det ska kunna bli fred i landet igen så är en lösning att israelerna och palestinierna kommer överens med FN om att arbeta med en lösning. Ett exempel är att dela upp landet rättvist och då även Jerusalem som är viktigt för båda folkgrupperna. Men det är ju tyvärr inte så lätt som det låter, båda folkgrupperna vill varken dra tillbaka sina trupper eller ge upp. EU, FN och möjligen USA skulle kunna hjälpa till att bestämma tillsammans med ledarna.

 

 

Hur förklaras konflikten utifrån liberalismen, realismen och konstruktivismens perspektiv?

 

Jag har under veckan som varit lyssnat på tre olika föreläsningar, där de tagit upp just Israel-Palestina-konflikten. Varje föreläsning har varit jätte olika då de sätt konflikten ur tre olika perspektiv. Jag ska återberätta lite av varje föreläsning,

 

Liberalismen

 

Liberalismen förespråkar intresseharmoni, vilket innebär att om det inte råder någon intresseharmoni uppstår konflikter. Liberalismen menar att ett sammarbete mellan alla aktörer och stater kommer leda till en ekonomisk vinst för alla. Det finns en hel del olika typer av aktörer som ofta har ett och samma intresse och kan kompromissa i en konflikt.

Kriget mellan Israel-Palestina är dock svårt att kunna se ur detta perspektiv då de krigar på grund utav att de har samma intresse, båda vill åt mark ytan. Israel som äger markytan i dagsläget vägrar att dela med sig av marken. Parterna kan inte sammarbeta eller kompromissa vilket liberalismen tycker är viktigt. De delaktiga aktörerna så som FN, USA är för tillfället på två olika sidor av konflikten och har heller inte samma intresse vilket gör att de inte kan sammarbeta och kompromissa. FN vill ge mer mark åt Palestina då de anser att Palestinas folkrätt är hotad. Medens USA fortsätter vara på Israels sida och väljer utifrån eget intresse och behov, de vill åt Israels naturtillgångar. Vilket gör att de blockerar FNs arbete. Detta tyder på en saknad välfungerande världsregering. Det kan vara en orsak till att Israel-Palestina konflikten hållit på i så många år. Men den senaste aktuella händelsen i konflikten gick FNs sanktion igenom om ett försök att Palestina ska få bli en egen stat. Detta gick igenom på grund av att USA var det enda landet som la in vetorätt. Liberalismen tror på folkrätt och diplomati vilket kan vara en av orsakerna till att FN ingriper i denna konflikt då palestinierna folkrätt anses som hotad.

 

Liberalismen har även mer acceptans mot Palestina som ”land” och ser israels ockupationer som något de inte har rätt till. Israel har den militära makten och har inte rätt att bygga på palestinsk mark.

 

Liberalismen menar även att integrationen mellan muslimerna och judarna skulle vara bra för båda parterna och att de finns gemensamma fördelar som de tjänar på att samsas, så som de heliga platserna och resurser som finns i landet. 

 

”Välfärd och ekonomisk tillväxt är det som håller nere konfliktrisken i det internationella systemet. Krig är oftast ett alltför kostsamt handlingsalternativ som drabbar välfärden.”

Liberalismen menar att krig är för kostsamt och det kan man dra paralleller med i denna konflikt då det palestinska folket knappt har någon ekonomi alls och mer än hälften är arbetslösa. Israel har också drabbats negativt då deras ekonomi sjunkit, eftersom inga arabländer vill handla med dem. Kollektiv säkerhet skapas genom att parter blir medlemmar i FN, vilket innebär att sammarbete ofta leder till något positivt medens krig bara ger negativa följder.

 

En annan orsak till Israel- Palestina konflikten kan vara parternas odemokratiska politik. Palestina är ingen stat och ingen fullständig demokrati medens Israel ses som en demokrati men på grund av hur de behandlar judarna så uppfattas de av många som en icke demokrati.  Liberalismen menar att demokratier inte krigar mot varandra då man känner gemenskap medens demokratier kan hamna i konflikt med diktaturer. Det har varit så många krig mellan parterna under alla år vilket kan kopplas med liberalismens teori.

 

Man måste leva i nuet och glömma vad som hänt i historien för att kunna nå framgång och skapa fred.

 

Realismen

 

Realismens teori menar att staterna är de viktigaste aktörerna och de som har starkast militär makt är de starkaste staterna. Israel är alltså en viktig och hyfsat stark stat då de har en bra militär makt speciellt i jämförelse med Palestina som inte är en erkänd stat. Något som realismen menar är att varje stat har internationella intressen som de vill försvara till varje pris. I denna konflikt syftar man då på naturtillgångarna som finns i mellanöstern i Israel och på västbanken speciellt. Israel gör bosättningar på västbanken för att få ännu mer tillgång till naturresurserna som är bland annat vatten och olja. Israel försvara dessa till varje pris och delar med sig till de länder som de får något tillbaka av/från. USA och Israel sammarbetar tillexempel och USA bryr sig bara om sina egna intressen. Enligt realismen så är stormakterna mäktigare än de internationella organ vilket är en förlust för Palestina ifall man utgår från denna teori då de inte har någon stormakt stöd.  Staterna bestämmer spelreglerna och vill försvara sina intressen vilket Israel verkligen gör då de har kontroll över gränsövergångarna och även makt där palestinierna bor. Realismen Gillar inte FNs inblandning i konflikten då de tycker att FN är felkonstruerade och borde inte finnas. Starterna är dem viktigaste.

 

Realister menar att krig uppstår när intressen kolliderar vilket är orsaken till att konflikten startar. De kan inte komma överens då båda vill ha samma mark. Realiter menar att krig och konflikter inte är något oväntat. ”Man kan inte tycka samma sak om allt”.

 

”Att vara realist är att ta hänsyn till det faktiskt föreliggande och avstå från att bygga på spekulationer” Med det menar man att båda sidor gör lika mkt fel, och att en lösning sker kanske genom samarbete och att ingen av sida har rätt att ”attackera” menar realisterna.

 

Konstruktivismen

 

Konstruktivister menar att staten uppfattas som de agerar vilket konsekvensen blivit av denna konflikt då Israel behandlat palestinierna på ett dåligt sätt vilket gjort att andra stater och organisationer uppfattar israel med en negativ syn. De följer tillexempel inte mänskliga rättigheterna vilket gör att omvärlden inte gillar vad de håller på med. Palestina agerar med våld, speciellt från Gaza och uppfattas då som en terror grupp, vilket gjort att många länder valt att inte vara på deras sida. Palestinierna på västbanken däremot har inte agerat med samma våld som Palestinierna i Gaza och Israel vilket gjort att de uppfattas positivt av omvärlden vilket lett till hjälp från bland annat FN. På grund av hur man uppfattas kan man får mer fiender eller mer vänner vilket är en orsak till konflikten.

 

En orsak till Israel-Palestina-konflikten kan förklaras enligt konstruktivismens teori ”vi och dem” begreppet.  Vi och dem begreppet innebär att man definierar sig i förhållande till någon annan, särskilt mot en annan grupp/stat. Orsaken till Konflikten handlar både om geografiska gränser och etniska gränser mellan de olika folkgrupperna. Konflikten fortgår för att båda parterna är ute efter så mycket mark som möjligt och varken Israel eller Palestinierna ger sig. Konflikten grundar ju även sig i att folkgrupperna förhållande till varandra. Judarna och muslimerna visar ingen som helst respekt mot varan då de krigat mor varan i åratal. De hela handlar ju om deras religiösa syn på markytan och kan inte acceptera varandra då de inte vill dela mark. Palestinierna tycker jag bryr sig mer om att ta tillbaka mark än sitt folkslag då de flesta lider av fattigdom. Konflikten handlar mer om intresset att leva upp till en stark stat än att ta hand om sin folkgrupp som lever i kriget. Israel har också ett intresse att bli en stark stat men de låter de inte gå utöver befolkning välmående. Så konstruktivismens svar till att denna konflikt fortsätter är att båda parterna vill visa sig starka utåt. Konservatismen menar att konflikten är ett resultat av huvudaktörena och det delaktiga aktörerna handlingar i historien.

 

Mina tankar

 

Huvudaktörerna i denna konflikt är judar och palestinier, men jag tycker problemet förvandlats till en konflikt mellan arabstaterna och västvärlden. Arabvärlden har alltid gett sitt stöd till Palestiniernas sida meden USA, Frankrike och Storbritannien alltid har stått på judarnas sida. Om de ”delaktiga aktörerna” kan inse att denna konflikt inte kan fortsätta och börjar jobba tillsammans för att komma överens och kompromissa om en lösning tror jag att konflikten kan bli löst på ett lopp av ca 20år. Inga folkgrupper ska behöva lida så länge som denna konflikt har fortgått.

 

 Det är viktigt att palestinierna och israelerna accepterar varandra för att fred skall uppstå. Acceptera betyder inte att man måste gilla varandra utan att man visar respekt gentemot varandra vilket dessa parter inte gör. Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan acceptera att en konflikt får hålla på så länge som den gjort och jag tycker verkligen att FN gör rätt i att ta parti, då Palestiniernas är väldigt utsatta i konflikten.  Omvärlden tyckte synd om judarna då de blev utstötta av världen under nazismens tid, men jag tycker att det än en gång är dags att reagera på hur utsatta dom är i mellanöstern nu. Eftersom FN hade makten i landet på 1900-talet och beslutade att Palestina inte skulle få behålla landet för sig själva utan att judarna och dem skulle få dela, så tycker jag att FN borde göra allt i sin makt för att kunna dela upp landet i två delar igen. Då det har med religionen att göra så har jag svårt att säga att Judarna har rätt till att invandra till ett land baserat på att ”Gud har lovat dem landet”. Men då jag själv inte är religiös så har jag väldigt svårt att acceptera deras åsikt om att gud har lovat dem just det landet. Jag tycker även att det var fel av FN att man gav mer mark till Judarna än muslimerna då de redan bodde på den marken, vilket skapar en konflikt angående delningsplanen. Jag förstår heller inte varför Stormakterna blandar sig in så mycket i konflikten. Men jag tror att anledningen till att de blandar sig i har med de resurserna som den marken har. På så sätt kan de vinna på det själva. Det här ser jag som ett stort problem, då man inte ska fokusera på vad man själv kan vinna utav en konflikt som skadar många människor. Utan istället försöka lägga fokus på att återfå fred i landet och därefter kanske skapa ett samarbete för att gå med vinst. En positiv sak däremot är försöken från stormakterna att skapa fredsavtal, dessvärre har de inte lyckats. Eftersom det är israelerna som har makten över gränsövergångarna lever palestinierna i en ”kvävd” värld och får inte resa vart de vill. Det strider även mot mänskliga rättigheterna vilket är jätte fel. Jag tycker de är jätte konstigt att palestiniernas styren inte kan komma överens. Istället för att stå gemensamt emot Israel så krigar man samtidigt mot varandra. Jag har läst att de röstade om styrena inom landet och därför blev de som de blev. Min fråga är då hur man kan rösta på en grupp som är terrorstämplad? Att rösta på dem ser jag som ännu ett sätt att inte få slut på kriget.

 

När det gäller nulägets bosättningar i västbanken tycker jag att FN och stormakterna ska ingripa för att hindra. Det känns väldigt grovt att tvinga Palestinier att flytta på grund av Israels krav att få mer land. FN och USA är på samma sida i denna fråga och Israel är ensamma om att vilja göra fler bosättningar på västbanken. Israel gör detta för att visa att FN gav Palestina observatörstatus, vilket betyder att de bara vill visa sig starka utåt och det har att göra med det konstruktivistiska synsättet. Jag tycker verkligen att de var bra av USA och Egypten att skriva ett fredsavtal angående vad parterna får göra och inte får göra. Just nu är det vapenvila vilket jag hoppas kommer fortsätta ett bra tag till. Det sägs att det avfyrades raketer ända in i slutminuterna av fredsavtalets förhandling, vilket jag anser är jätte barnsligt av de båda parterna. Det utförandet av attacker skapar endast mer agg mellan parterna och kan påverka fredsavtalet på långsiktig syn. Kriget har påverkat folkgrupperna och marken negativt. Jag anser att ingen av parterna bryr sig tillräckligt om sitt folk då de är er intresserade av att vinna kriget än vad de är i att ta hand om sitt folk. Judarna har inte påverkats jätte mycket men de lever fortfarande i en osäker och farlig miljö.

 Jag tycker verkligen att bägge folkgrupperna har rätt till ett land, vilket innebär att jag tycker att en tvåstatslösning vore det bästa alternativet. Jag tycker det är dags att parterna blir sams och låta folkslagen antingen leva tillsammans eller uppdelat men utan oro för att krig ska uppstå.

 Källförteckning

 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11602747.ab

http://topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories/israel/index.html

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5352467

http://www.ne.se/rep/israel-palestina-konflikten

http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Israel-Palestina/Fordjupning/

http://www.svenskafreds.se/konflikthantering/faktablad/israelpalestina.pdf

http://www.regeringen.se/sb/d/2688/a/19640

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela