Igelstas sista samhällstreor

Koreakonflikten M.K

Publicerad 2013-03-03 19:20:00 i Konfliktanalyser,

Koreakonflikten M.K
                  

En interkontinental missil eller som Nordkorea säger en raket med en kommunikation satellit skjuts upp från Nordkorea dagen före Lucia i år. Nästan hela världen fördömer uppskjutningen och EU och USA hotar med sanktioner.  

2012-12-12 11.37 TT-AFP-Reuters, SvD


Huvudaktörer

Konflikten mellan Nordkorea och Sydkorea är inte på något sätt ny. Konflikten har pågått sedan andra världskrigets slutskede.  Huvudaktörerna i det koreanska kriget är USA och Sovjetunionen. Efter andra världskrigets slut trädde både USA och Sovjet fram som efterkrigstidens självklara stormakter.

Orsaker

Sovjetunionen och USA delade upp världen i intresseområden som de sedan fördelade mellan sig. På vissa platser blev man dock oense om uppdelningen. I Korea fanns starka lokala aktörer, främst i det kommunistiska norr, detta var något som ställde till det i uppdelningsprocessen.

Fram till andra världskrigets slut var Korea ockuperat av Japan. 1945 hölls en konferens vid namn ”Postdamkonferensen” som pågick från juli till augusti och hölls av andra världskrigets segrar makter.  Vid konferensens slut hade det beslutats att den 38:e breddgraden som delar den Koreanska ön på mitten, skulle utgöra USAs och Sovjets kommande ockupationszoner. När USA och Sovjet tagit kontroll över deras zoner försökte man lösa Koreas återförening med förhandlingar, dock misslyckades förhandlingarna då man inte kunde komma överens. (1)

15 augusti 1948 blev de formellt två åtskilda nationer.  Republiken Korea (Sydkorea) styrdes av den folkvalda premiär ministern Syngman Rhee. Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea) bildades med Kim ll Sung som partiordförande. Redan samma år lämnade Sovjet Korea, och USA drog sig tillbaka året därpå. (2)

Den 25e juni 1950 gick Nordkoreas armé över den 38e breddgraden. USAs president Harry S Truman som stöttade Sydkorea, valde att gå till FNs säkerhetsråd där både Kina och Sovjetunionen inte var medlemmar. FN s säkerhetsråd beslutade om en resolution som krävde ett tillbakadragande av Nordkoreas trupper samt stopp för fientligheterna gentemot varandra. Nords armé stod snart utanför huvudstaden i syd. FN sände trupper, mest amerikanska, för att försvara syd. FN-trupperna med enorma resurser från USAs armé drev tillbaka Nordkorea norr om den 38e breddgraden. Dock slutade inte fientligheterna där då Nordkoreas kommunistiska grannland, Kina, öppet visade sitt stöd för Nordkorea. Vid ett antal tillfällen stred kinesiska och amerikanska soldater mot varandra. Efter tre hela år enades länderna om en tillfällig lösning på deras konflikter, ett vapenstillestånd. Än idag 2012 finns det vapenstilleståndet kvar. (3)


Det finns många orsaker till kriget. Nedan nämns två kort. Japans ockupation av hela Korea från 18-talet och framåt gjorde att det var stark frihets och självständighets längtan i hela Korea. Det var även stark antiimperialism i hela Asien efter andra världskriget.

USA s oro för att den kommunistiska smittan skulle sprida sig spelar också in. President Truman oroade sig för ”dominoeffekten”. De oroade sig för att Japan skulle få kommunistiska idéer av sitt grannland Kina, vilket skulle kunna hända om Korea gick under, något som skulle vara förödande för Amerikansk handel. (4)


Nuvarande situation

Läget på den koreanska halvön är fortfarande långt ifrån stabilt. Ända sedan krigsstilleståndet och fram till nu har relationerna mellan de två länderna varit spänt. Perioder av relativ avspänning och tal om återförening har avlösts av perioder med ökad spänning och krigshot. Under senare år har Nordkorea använt hot om upprustning för att pressa ut mer bistånd från väst och då främst USA.

Situationen med missväxt, naturkatastrofer och stagnerande ekonomi i kombination med en nytillträd ledare har gjort situationen desto spändare. 

Efter att det kommit fram att Nordkorea låg bakom sänkningen av ett Sydkoreanskt skepp bestämdes det av FN chefen Ban Ki-Moon att FNs säkerhetsråd skulle agera för att leva upp till rådets övergripande ansvar, nämligen att upprätthålla säkerhet och stabilitet.

Senast nu i veckan väcktes starka reaktioner i hela världen men framför allt i Sydkorea, Japan och USA, då Nordkorea skjutit iväg en raket. Nordkorea hävdar att raketen var fredlig och att det var en satellit som de lyckats sätta i omloppsbana runt jorden. Detta är för Nordkorea ett enormt tekniskt framsteg men omvärlden fasar för att raketen inte sköts upp av fredligt syfte. Detta har lett till hot om ytterligare sanktionerna mot Nordkorea. Sanktionerna har grundats på att Nordkorea brutit mot internationella överrenskommelser om regler vad gäller utveckling av kärnvapen och genomföring av kärnsprängningar.

Konsekvenser

Konsekvenserna av en försoning som aldrig blev av är stora. För det första expanderades det kalla kriget som till en början i princip bara involverat Europa, till att inblandat flera kontinenter.  På grund av konflikten i Korea märkte även stor makterna att de kunde ha ”indirekta” krig mellan varandra. Stormakterna kunde alltså använda sig av andra länder och deras mark för att utföra ett krig som egentligen inte rörde länderna kriget utspelade sig i.

Konsekvenserna av denna konflikt blev framför allt ett lidande folk. Medborgarna fick lida något enormt både norr och syd om den 38e breddgraden. Under själva kriget var ju naturligtvis lidandet enormt både i syd och i nord.

 

Kriget splittrade inte bara på en nation utan den vände nationen mot sig själv.  Efter kriget tog det inte lång tid för Nordkorea att bygga upp och stabilisera sin ekonomi, för Sydkorea tog det betydligt längre tid att komma tillbaka på fötterna. Dock tog det stopp för Nordkoreas vidare utveckling då landet förvandlades till en diktatur med en förödande personkult. På grund av den omfattande isoleringen av landet har landets industri och livsmedelsproduktion blivit grovt underutvecklat i förhållande till resten av världen. Något som ledde till en svält som drabbade hela landet år 1990.

Åtgärder

Nord och Sydkorea stöttades samtidigt av varsin stormakt, Ryssland gav sitt stöd till Nordkorea och USA gav sitt stöd till Sydkorea. Sydkorea kunde med hjälp av USAs ekonomiska stöd sakta men säkert resa sig upp ur sina ruiner och stabilisera landets ekonomiska och politiska situation. Landets ekonomiska återuppbyggnad på 60-talet blev avgörande för Sydkoreas ”återkomst”, landet grundade bland annat företag som Samsung och Hyundai vilket stärkte landets ekonomi och globalisering.

 

 

Sydkoreas politik är påverkat av det ansträngda förhållandet landet har till Nordkorea. Bägge länderna önskar återförening men tillsvidare har man ännu inte klarat av att enas om hur. Sydkorea har också varit rädd för att bli angripna igen och gränsen mellan de två länderna är den tyngst beväpnade gränsen i världen. Den hårda linjen Sydkorea traditionellt har drivit gentemot sin granne i norr, ändrade sig efter att Kim Dae Jung blev president år 1998. Han lanserade den så kallade ”solskens politiken”, där Sydkorea gick in för att ge grannlandet ekonomiskt och humanitärt bistånd utan förpliktelser. Om man har lyckats med denna politik är det nu oenighet om, särskilt sett i ljuset av att Nordkorea på senare tid har använt det mesta av inkommande bidrag på ett omfattande upprustningsprogram. USA har spelat en viktig roll i Sydkorea, både ekonomiskt och politiskt, och det är fortfarande många amerikanska soldater i gränsområden, men de skall efter planen dras tillbaka i närmsta framtiden. I nuläget är Sydkorea en av de ledande ekonomierna i världen, kriget ledde också till ökad makt hos militären, militärstyrkorna stärktes och Sydkorea blev en viktig militärbas för USA.  (5)

Konflikten utifrån teorier

Koreakonflikten kan tolkas ur olika teoretiska perspektiv.Här skall jag se på konflikten och dess utvecklig ur tre olika teoretiska perspektiv.

Liberalism
Konflikten beror på att ett missförstånd har skett. Redan från start då USA och Ryssland var oense om uppdelningen har det skett ett missförstånd som lett till konflikten i sig. Konflikten har sedan blommat upp på grund av bristande samarbete mellan de inblandade nationerna dvs. USA, Ryssland samt Kina. Styrkeförhållanden mellan främst stormakterna men även mellan väst och den regionala stormakten Kina har drivit på och fördjupat konflikten. Utifrån ett liberalistiskt perspektiv hade konflikten kanske inte blossat upp som den gjorde efter det att Harry S Truman valde att gå till FNs säkerhetsråd där som sagt både Kina och Ryssland inte var medlemmar. Detta var inte en akt gjord med samarbete och demokrati i åtanke. Grundproblemet som måste lösas blir ur detta perspektiv – diktaturen i norr. Om demokrati inför där löses konflikten.

Realism
Enligt realismen är orsakerna till denna konflikt att man ville skydda de mäktigaste staterna. USA och Ryssland gick in i Korea inte för att hjälpa Korea utan för att det skulle gynna deras positioner som Stormakter. Nord och Sydkoreas ”fientlighet” och hot gentemot varandras var en akt för att försvara den enskilda staten. FNs medling i konflikten var att ”lägga ved på elden” då internationella organisationer är, enligt realismen, underordnade stormakterna. Realismen menar alltså att konflikten var oundviklig i ett maktkampsperspektiv. Lösningen kan bara komma vid de tillstånd då konflikten mellan stormakterna eller de stora aktörerna undanröjs, genom den enas undergång.

Konstruktivism

Ur detta perspektiv ses Koreakonflikten som en ideologisk konflikt mellan två olika tankesystem. Konstruktivismen menar att Koreakonflikten bröt ut då vardera sidan influerats av varsin stormakt med olika normer och kulturer.  I Korea kämpar därför kommunismen mot parlamentariskdemokrati, eller kanske diktatur mot politisk mångfald. Lösningen på konflikten kan bara komma genom att den ena sidans tankesätt blir det dominerande och undantränger motståndarens.

Summering och slutsats

Alla tre synsätten är av värde för att förklara konflikten. Ingen är ensam en heltäckande förklaringsmodell. Det finns fördelar och nackdelar med alla tre perspektiven.

Konfliktens långvarighet och intensitet pekar på dess komplexitet. Som jag ser det finns alla komponenter här. Maktkamp mellan supermakter, konflikt mellan öst och väst och också mellan kommunism och kapitalism. Den nutida cocktailen av kärnvapen, raketer, diktatur, naturkatastrofer och svält gör att framtiden för de två halvorna av Korea ser allt annat än ljus ut 2012.

Källförteckning
1
. http://www.history.navy.mil/photos/events/kowar/kowar.htm                               2012 04 14
2. http://www.korean-war.com/USUnits.html                                                            2012 04 15
3. Forums historiska atlas                                                                   Stockholm       1983
4. http://www.u-s-history.com/pages/h1965.html                                                       2012 04 16
5.Alla tiders historia 1B                                                                                              2011 08 19

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela