Igelstas sista samhällstreor

Koreakonflikten N.O

Publicerad 2013-03-03 19:18:00 i Konfliktanalyser,

Koreakonflikten N.O

 Startade för länge innan andra världskriget. Japan hade ockuperade Korea på slutet av 1800-talet och Japan hade länge kontroll på Korea, tills andra världskriget då Japans motståndare USA och Sovjet dela upp Korea.

I norr var stödda av kommunisterna (Sovjet), Syd hade stödd av USA högerdiktatur var det stora styret där.

 

1950 så attackerade Nordkorea Sydkorea från norr men man hävdar att man gör de i försvarssyfte eftersom de trodde sig veta att Sydkorea hade planer att invadera nord. Samma dag som de händer kräver FN att Nordkorea ska dra tillbaka sina trupper.

Några dagar senare tar Nordkorea över Söul. Och USA vill hindra konflikten som håller på att spridas och därför skickar USA deras flotta till ett ställe mellan Taiwan och Kina. Koreakriget trappas upp under juli med norr som avancerar framåt i Sydkorea. FN med hjälp av USAS trupper börjar hjälpa syd man sätter in flygräder mot norr.

I augusti sätts Austalienskiska, amerikanska, kanadensiska, holländska och nya zeeländska trupper in.

Nationalistkina erbjuder 33 000 men FN tackar nej de vill inte att konflikten ska spridas. September samma år tvingas Nordkorea att dra sig tillbaka och FN-trupperna återerövrar Söul.

Kriget pågår länge och många intressanta händelser som 1953 inleds förhandlingar om att sluta fred med varandra men det bojkottas av båda länderna.

Efter lite påtryckningar av USA meddelar Sydkoreas president att han inte är emot ett vapenstillestånd.

Och 1953 27/7 undertecknas ett papper om att eld ska upphöras och kriget är slut.[1]

 

Norr och syd hade två olika politiska perspektiv ena var Kommunist och andra var högerdiktatur. Dom vill som alla andra ha makt över så mycket som möjligt i sitt eget land. De är som om de skulle hända i Sverige att Skåne och Norrland blir två egna länder och landet delas upp vid Stockholm. Det är klart att Skåne vill ha hela Sverige för sig själva och Norrland vill såklart också de ingen tänker ge upp utan strid. Eller om du är jätte sugen på glass och de bara finns lite kvar, och din mamma är också jätte sugen, de är klart du vill ha de lilla som är kvar för dig själv. Samma princip ur olika synvinklar.

 

Man kan säga att synen på Nordkorea som de mest diskuteras om är lite skakig de kommer nya anklagelser om att Nordkorea har kärnvapen och att man vill ta bort dom. Eftersom Nordkorea är ett land som har väldigt sträng utlandspolitik så ser de till att andra länder inte kan luska upp något. För närvarande har Nordkorea 150 000 politiska fångar som har brutit mot de politiska lagarna som är uppsatta i Nordkorea. Ingen vet egentligen hur de har dem. Brott mot revolutionen som de så fint heter kan leda till långa tuffa fängelsestraff eller som ett flykt försök till kina kan leda till döden. ”Avrättningar, godtyckliga gripanden och tortyr gör all regimkritik omöjlig”

 

Sydkorea har USA:s stöd när de gäller den militäriska fronten men de dom sätter emot är världens största militariserade samhälle. Lyssna bara på fakta att den ”nordkoreanska armén består av över en miljon soldater och folkmilsen av tre, fyra miljoner man.” De finns fakta på att de bor 20miljoner människor i Nordkorea då är 4 miljoner man av dom soldater och de är en procent på 20% av befolkning är krigsvilliga. I USA finns de 311 miljoner människor och 1,4 miljoner är i ståndande styrkor[2] så man kan se att Nordkorea är de absolut farligaste landet i världen.

Fast när de både handlar om styrkor från USA(Sydkorea) mot Nordkorea så skulle jag tipsa om för USA att passa sig eftersom dom inte alls vet vad Nordkorea har för vapen och tillgångar.

Senast idag 12/12 skickades en robot upp från Nordkorea, men de finns många olika spekulationer om varför Roboten skickades upp. Vissa säger att de var för att den nysittande diktatorn skulle får mer makt sen hans pappa dog. Men Nordkorea själva sa att de hörde till en fredsprocess med USA och Sydkorea. FN sitter innanför stängda dörrar och diskuterar denna händelse.

 

 

”Översvämningar, torka och svält beräknas ha kostat minst en miljon människor livet i Nordkorea under andra halvan av 1990-talet. På katastrofen följde bistånd utifrån, och kontakterna med omvärlden ökade. Sydkoreas president Kim Dae Jung inledde en så kallad solskenspolitik och mötte i juni 2000 Nordkoreas ledare Kim Jong Il vid ett toppmöte i Pyongyang.

De båda Kim kom överens om att arbeta för avspänning, försoning och fredlig återförening av halvön. Man beslöt inleda ekonomiskt samarbete och tillät grupper av koreaner att resa över gränsen i båda riktningarna för att möta familjemedlemmar för första gången på ett halvsekel.

Vid invigningen av OS i Sydney år 2000 tågade de syd- och nordkoreanska deltagarna in tillsammans, och samma år mottog Kim Dae Jung Nobels fredspris för sin solskenspolitik.”[3]

Där släpper Nordkorea in andra människor i landet och slutar som alla tror fred för att de beslöt sig inleda ett ekonomiskt samarbete för att låta koreaner träffa sin släkt och besöka andra delar av världen. Stort var de för de året fick Nordkoreas ledare Nobels Fredpris för sin politik som förövrigt kallas solskenspolitik. Som i många ögon kändes konstigt eftersom han inte hade något val om inte hans folk skulle dö.  Att samarbeta med motståndarna.

 

 

Man får inte tro och vad man vill i Nordkorea, för vissa saker kan göra så man blir avrättad om man sätter emot landets värde t.ex. eller om man försöker fly kan man också bli straffad med döden.

Maktbalansen är stor skillnad på, för de är inte som i andra länder där regeringar och ”folket” bestämmer. Utan här är de diktatorn som bestämmer vad som ska göras och vad som inte ska göra.

Nordkorea har inte så bra ekonomi eftersom de inte har mycket export och import med andra länder så är de ofta att några i landet dör av svält. Till och med militären var utan mat och vart utsatta för svält. Men de är Nordkorea som har stängt dörren för exporten. Så då får de skylla sig själva.[4]

 

De blir stora konsekvenser både för Individer, länder och miljö tack vare kriget och alla deras vapen och bomber dom vill använda mot varandra.

Senast för några dagar sen så sköt Nordkorea upp en raket som var tänkt till ur träningssyfte. Men de kan man tolka exakt hur man vill eftersom den borde slå ner någonstans och där kanske de orsakas de en stor smäll oftast brukar de vara i vattnet. Och inga människor blir skadade men de dom inte tänker på är hur ekosystemen blir påverkade. Hur andra människor tar att de skickar upp en raket och säger att de är ett test. Att man spränger bort en ö för att testa en missil. De är inget bra för ekosystemet.

Tillslut är när de är färdigtestade så kommer de användas mot människor som går i mot ens religion eller tro. Eller kanske inte håller med om vissa frågor, vi såg ju bara atombomberna i Japan. Vilka skador dom orsakade, och de var ändå länge sen. Och nu har Människan kommit på värre saker att skjuta. Så ni förstår själva konsekvenserna.

Ur invidperspektiv så är de negativt eftersom de finns folk som vill träffa sin släkt och andra i den andra halva av landet. Och eftersom Nordkorea är stängt där de svårt.

Fast jag tror även de finns positiva saker med en diktatur. Jag tror personligen att flera väljer att inte bryta mot landets regler, för de är ingen rättvis rättegång och så hårda straff som det är. Men samtidigt så är de hans regler som gäller och inte om han vill ha regler som i Sverige att man måste lägga in motion om den ska gå in eller inte så ska partierna rösta om den är bra eller inte. Oftast blir de väldigt olika, och finns alltid kryphål i såna regler.

 

Om jag ska ställning i denna konflikt så är de lite åt båda hållen. För jag förstår att Nordkorea är ett eget land. Och de får man acceptera att man inte vill att några ska lägga sig i vad som händer i deras land. Och att dom går emot supermakten USA tycker jag är bra. För att de är så stort land så ska de inte ha så mycket rätt att bestämma över länder för att få resurser till sitt egna folk och tjäna pengar på att sälja de till andra länder.

Men samtidigt så är Nordkorea som håller på att testa sina gränser genom att testskjuta robotar som kan förstöra stora delar av ett land. Och säger att de är ur ett fredligt syfte. De är svårt att ta ställning om vad som är rätt och vad som är fel. Men ur ett samhällsperspektiv så får man ta och acceptera att Nordkorea vill vara stängda för de andra länderna. Eftersom de är en av dom enda diktaturen som finns kvar i världen, alla har sina egna synpunkter på hur länder ska styra och är de deras så får man acceptera de och låta dom sköta sitt land som dom vill och inte lägga sig i som USA har gjort ett antal gånger, I försäg är de för deras och världens säkerhet. Men jag tror att Nordkorea blir irriterade på att man går in i deras land och försöker ändra efter hur resten av världen är styr. Man kan inte få en jämställd värld så är de. Bara att acceptera de. De är som genus vissa har de bättre och vissa har den sämre men de kanske är tänkt att de ska vara så?

De tror jag, tror inte världen ska utgå från USA. Tror man måste leva på sitt eget sätt hur man tror att världen styrs bäst men samtidigt ha respekt för de andra som bor på jorden.

Jag tar paralleller med mitt innebandy lag. Vi har en Coach som bestämmer hur vi ska spela och hur vi ska agera och ställa upp. Men samtidigt så i min kedja som man kan se som ett eget lag. Spelar vi på det sättet som passar oss bäst. Vi är små så vi springer mycket och spelar runt dom. Men sen har vi en andra kedja som består av 4 killar som väger runt 100 kilo och dom måste ha en helt annan spelstil. Men samtidigt som alla spelar under samma coach, Och vi är ett lag som måste hjälpa varandra och inte bestämma över varandra, eftersom vi är ett lag.

De är så Världen måste agera, alla kan inte leva som USA vissa har inte pengar, vissa har inte den infrastrukturen som USA har. Men då måste man ta respekt efter dom eftersom vi lever på samma jord och de kan vi inte rå för. Och än så länge kan inga flytta här ifrån.

De är som att USA och Nordkorea är vår första och andra kedja och att jorden är vår coach. Och båda måste respektera att om man gör misstag med något så kan de påverka båda parter. Som om man släpper ut massor utav avgaser så kommer alla bli påverkade av dem.



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela