Igelstas sista samhällstreor

Kriget i Afghanistan H.Ö

Publicerad 2013-03-03 18:59:00 i Konfliktanalyser,

Kriget i Afghanistan H.Ö

 ”I över 4000 år har Afghanistan varit ett land med öknar och otillgängliga bergskedjor, varit en korsväg för folkvandringar, erövringståg och handel mellan västra, södra och centrala Asien. Afghanistan har därför konstant blivit utsatt för regimer och styrelser som kort och gott endast har varit intresserade av dess egen vinning”.

De största av dessa aktörer har genom tiderna varit: Storbritannien, Sovjetunionen, USA och Pakistan.

De finns många konflikter i Afghanistan som har präglat landets utveckling genom tiderna. Dock så tänker jag endast fokusera på den konflikt som har betytt något för oss som levt mellan 1800-talet och 2000-talet. Det beror på att detta arbete handlar om internationella relationer och aktuella händelser.

De är väldigt svårt att förklara de historiska orsakerna till hela den Afghanska konflikten, det beror på att konflikten inte endast började av ett startskott, utan att den har utvecklats som en lavin beroende på olika händelsers förlopp efter varandra. Jag tänker därför ta er på en resa genom Afghanistans historia.

 

Historiken bakom allt

De historiska aspekterna som har påverkat Afghanistans utveckling började under 1800-talet. I detta sekel så utspelade sig en maktkamp mellan Ryssland och Storbritannien som kämpade i Afghanistan om inflytandet över Asien. Efter strider så lyckades britterna behålla inflytandet i Afghanistan som en bufferstat mot det ryska imperiet.

1919 var året då Afghanistan slog tillbaka mot britterna och förklarade Afghanistan självständigt. De ledare som tog över ville snabbt modernisera landet genom att tvinga män att ha på sig västerlänska kläder och avskaffa kvinnors burka. Måna konservativa tankar började då växa fram hos religiösa och etniska ledare. När allt fler regler införskaffades om att modernisera landet startades ett inbördeskrig i massiv storlek, anledningen berodde på att de konservativa klanledarna och muslimska prästerna rasade av vrede för de nya tankarna och regler som höll på att sättas i verket.

 

Sovjet beblandar sig i

Nästa stora händelse är när Sovjet besluter sig för att gå in i kriget för att de var rädda att de kommunistiska tankarna skulle falla mot ett islamistiskt prästvälde.  Detta inträde i landet mötte stor kritik och snart var USA, Pakistan och Saudiarabien inblandat där de stötte Afghanistan med pengar och vapen. Konflikten blir även en kraftmätning i det kalla kriget mellan USA och Sovjet.

1988 lämnar Sovjet då en överenskommelse av FN beslutas.

 

Talibanernas välde

Den samlingsregering som samlades ihop i Afghanistan hade stora problem att komma överrens och Kabul sköts sönder under loppet av några dagar.

Nu skapades en ny rörelse som kallade sig för talibaner och med tanke på att folket i Afghanistan var trötta på åratal av krig så var det inte konstigt att talibanerna hade den kraftökning som de hade. Vilket även ledde till att de tog makten 1996.

Det första talibanerna gjorde var att återinföra de lagar som strängt förbjöd allt västerländskt. Talibanerna hade dock ett problem, de saknade ekonomi att regera landet med och därför sökte man en person som kunde ge dem de ekonomiska behov de hade, Usama bin Ladin.

Två år senare så utpekade USA bin Ladin som en internationell terrorist och la därför ett ultimatum talibanerna. USA krävde att man lämnade ut bin Ladin, men talibanerna visste att de var beroende av hans ekonomiska stöd. Talibanerna valde att hjälpa bin Ladin men blev därför medskyldiga till internationell terrorism.

Talibanernas slut

När två flygplan flögs in i World Trade Center och Pentagon och orsakade nästan 3000 människors död anklagades bin Ladin. Man krävde ännu en gång en utlämning men talibanerna vägrade.

Med FN:s samtycke inledde amerikanska och brittiska flyg att bomba Afghanistan. Några veckor senare kunde afghanska rebeller och USA landa med marinkårssoldater och trycka bort talibanstyret.

 

Svagt Afghanistan och en svag Karzai

FN med hjälp av det afghanska folket från olika riktningar jobbade för att tillsätta en ny provisorisk regering. Mannen för jobbet hette Hamid Karzai.

Efter det förödande kriget så hade Afghanistan under 20 år blivit en total förödelse. De flesta afghaner led svår brist på bostäder, sjukvård, utbildning och mat.

Sedan 2001 när Karzai blev vald som president för Afghanistan så har situationen inte förändrats mycket. Talibanerna terroriserar landet med mord, attacker och opiumhandel. Karzai tappar förtroende dag för dag, framförallt när tankar om valfusk kommit upp. Internationella organisationer och länder skickat miljardbelopp för bistånd men pengarna försumpas i korruption. Fler och fler militära insatser ifrån många olika länder skickas in för att bekämpa terrorn.

 

Obama kliver in

När Obama valdes till president så skickade han 30 000 soldater till Afghanistan. Han tillsatte även flera tusen militära instruktörer för att utbilda den afghanska polisen och militären. För att kunna trupp retirera år 2011. Detta mötte stora motgångar och vi en konferens i Kabul 2010 så beslutades de att 2014 skulle allt ansvar över provinserna i Afghanistan övertas av regeringen.

 

Framtiden

Fram till 2014 så är det mest att vänta och se vad som kommer att hända i Afghanistan.

 

Orsaker till konflikten ur ekonomiska tankar

Vid början vid 1800-talet så handlade mestadels konflikten mellan Storbritannien och Ryssland om kontrollen över Asien (”The Great Game”). Storbritannien var rädd att Ryssland skulle använda Afghanistan som en bas för att sedan invadera Indien. Vilket skulle ge dem stora överlägenheter gentemot Storbritannien.

Andra orsaker till konflikten som handlar om ekonomin är alla de naturtillgångar som finns i Afghanistan. De är ingen tillfällighet att både Ryssland och USA är så pass intresserade av Afghanistan som de är. Bevis finns på att Afghanistan ruvar på naturtillgångar värda tre biljoner dollar.

En stor del av konflikten bygger även på de ekonomiska fördelar som talibanerna har tillgång till, Opium. Afghanistan står idag för 90 % av all världens opium. Lokala bönder är de som odlar opiumet, det beror på att talibanerna ofta styr själva odlingen med våld. Det är även svårt för omvärlden och Karzai att stoppa opiumodlingen. Om odlingarna skulle flyg besprutas av Nato- styrkor skulle regeringen bli ännu mer impopulär. Lokala hövdingar som sitter i regeringen och parlamentet skulle även visa misstro till Karzai.

Orsaker till konflikten ur religiösa tankar

De religiösa aspekterna har alltid spelat en stor roll i den afghanska konflikten. Tvisten inom religionen kom när Storbritannien tog över Afghanistan vid konflikten med Ryssland. Efter Storbritannien lämnat Afghanistan så hade olika delar av befolkningen tagit in olika religiösa vinklingar som skapade den skildringen mellan dagens regering i Afghanistan och talibanerna. Denna tvist handlar mestadels om att en grupp av människor vill modernisera landet och tron till det mer jämlika och där den andra människogruppen vill hålla kvar den konservativa tron där rättigheterna för män och kvinnor är ojämställdhet på en mycket hög nivå.

 

Nuvarande situation:

Efter terroristattackerna gentemot USA den 11 september 2001 så förändrades situation i Afghanistan dramatiskt. USA valde intervenera landet vilket lät talibanregimen bryta ut.

I december 2001 samlades de största afghanska grupperna i Petersburg i ett möte. Mötet ledde fram till Bonnavtalet vilket gjorde att Hamid Karzai blev president i Afghanistan.

Som uppföljning till Bonnprocesen anordnades en internationell konferens i London i början av 2006. Vid denna kom det internationella samfundet och Afghanistan överens om en plan för den fortsatta demokratiseringen och utvecklingen av Afghanistan.

2008 inleddes en internationell konferens i Paris där ett nytt element lades till. Afghanistan presenterade en övergripande nationell utvecklingsstrategi som visar milleniemål och hur dessa ska uppfyllas.

2010 i London så skapades de beslut som skall påverka Afghanistan på största sätt. Afghanistan och det internationella samfundet enades om att ge stöd på president Karzai att kunna planera och leda militära insatser i samtliga provinser i slutet av 2014. Ett väldigt omfattande arbete pågår nu för att genomföra denna process.

 

Konsekvenser

Individer: Situationen för individerna och befolkningen i Afghanistan har såklart varit dålig under alla dess år av krig. Människorna har konstant blivit utsatta för attacker och terror, vare sig de kommer ifrån de terroristiska grupperna eller ifrån stridselden från de internationella styrkorna. De är svårt för bönder och farmare att hålla igång sina djur och marker när de flesta platser är osäkra att gå på då de kan bevara minor.

 

Samhället: Situationen i Afghanistan har varit förfärlig. Bland alla de provinser som täcker Afghanistan så har knappats någon fungerat som den ska. De är svårt att hålla en säker och pålitlig militär polis när korruption och kamp om pengar konstant påverkar. Afghanistan har även en försvagad militär i den form av utrustning. Många av de vapen och skyddsutrustning som används är kvarlevor från Sovjets reträtt som lämnats kvar. De börjar bli uråldriga och Afghanistan är orolig att de inte kommer att kunna försvara sig när de internationella styrkorna lämnar Afghanistan år 2014 vid konflikter.

De finns ingen stabil grund för utbildning och karriärmöjligheter vilket gör att många väljer att endast jobba med saker som ger svarta pengar i fickan. Skatterna minskar då och den allmänna uppbyggnaden fördröjs mer och mer.

 

Maktbalansen: Många argumenterar för att situationen har blivit bättre när Karzai tog makten. Det är förvisso sant men vi ska fortfarande inte ducka för fakta. Kabul är idag i princip den ända säkra staden i Afghanistan om man ens kan kalla den säker. När Karzai valde att lämna staden på färd till andra delar av landet så riktades dåd konstant och han fick resa hem igen. Kabul attackeras även konstant idag.

 

Ekonomin: Det sker fortfarande svåra problem på den ekonomiska planen i Afghanistan. Dock så sänds mängder av bidrag till landet som hjälper landet stå på fötterna. Problemet är dock den korruption där dessa summor försummas av illegala händer som snor i egen vinning. Lösningen är även svår då man måste stoppa illegala grupper som håller i denna korruption. För skulle man hindra eller fånga dessa personer skulle regeringsmän som sitter i regeringen bli arga och tappa förtroende för Karzai då många är inblandade i korruptionen trots att de sitter i själva regeringen.

 

Miljön: Som sagt tidigare så är Afghanistan en stridszon där krig har utspelat sig under en lång tid. Detta har gjort att de flesta vägar är totalt bortsprängda, minor täcker de flesta platser där man kan tänkas gå, städer är bortsprängda och infrastrukturen dålig. Bevis på detta är den bild som jag visar tidigt i uppsatsen.

 

Hur förklaras konflikten utifrån de tre teorierna

 

Fråga 1: Vad är orsaken till den afghanska konflikten?

Realist: Efter konflikten mellan Storbritannien och Sovjetunionen så gick själva startskottet för den afghanska konflikten. Storbritannien fick lämna landet ganska snart men ersattes istället med Sovjetunionen som ville bevara de kommunistiska tankarna i landet. Nu påbörjade en ny maktkamp mellan de största stormakterna i världen, Sovjetunionen och USA. USA tryckte så småningom bort Sovjet och kriget i Afghanistan bröt ut.

Liberal: Orsaken började så klart mellan konflikten mellan Storbritannien och Sovjet, men de det betyder inte att de var orsaken. Konflikten har kunnat pågå under en så lång tid på grund av de olika värdena i landet. När inbördeskriget startade efter Sovjets reträtt så skildes landet på många håll. De fanns de konservativa och de mer moderna folkgrupperna. Dessa två grupper har sedan dess pådrivit konflikten i evighet. Alltså beror konflikten på inrikes förhållandena.

Konstruktivism: Problemet med denna konflikt och de flesta när vi ändå pratar om sammanhanget är att vi har ett vi och dem tänkande. Detta gör att vi ser på dessa individer i detta utsatta land som ett folksläkte av ojämlikheter. Därför hanterar vi situationen på ett annorlunda sätt än vad vi skulle göra med tillexempel ett land som ligger oss nära till hand. Vi bekämpar endast konflikten med vapen för att vi slåss mot dem där som endast kan lösa saker med järnhand. Istället för att lösa konflikten på ett politiskt plan som vi gör här i västvärlden för det mesta.

Fråga 2: Hur kan den afghanska konflikten lösas?

Realist: Med tanke på att konflikten idag handlar om osäkerhet och våld inom Afghanistan som har påverkats av en svag regering och en stark terrorverksamhet så finns endast en lösning. Afghanistan kommer inte kunna bli ett fredligt land så länge som terrorverksamheter är etablerade. Därför måste vi bekämpa dessa aktivister för att sedan stärka landet med en politisk balans.

Liberal: Våld har visat sig endast föra fler problem till Afghanistan. Därför behöver vi stärka landet med folkets hjälp. Detta gör vi genom att skicka skyddsstyrkor som ska försvara folkrätten vid val och andra stora händelser. Afghanistan kan endast bli ett fredligt land när alla människor kan rösta på de dem själva vill och inte under tvång av någon krigsherre.

Konstruktivism: Lösningen för den afghanska konflikten är att vi motverkar tänket mellan vi och dem. Att lösa en konflikt när man endast ser sig själv som huvudperson och vägrar att försöka sätta sig in i motpartens syn går knappats. Därför behöver man på en plan mötas vi lika vägar och komma fram till en kompromiss som passar båda parter.

 

Försök ta ställning i konflikten

Afghanistan-konflikten har hållit på under en sån extremt lång tid nu så att de blir svårt att hitta en orsak till den. Men min eniga åsikt är att konflikten startade för en väldigt lång tid sen vilket var när Storbritannien och Sovjetunionen slogs om landet för att utöka sina handelsmöjligheter i Asien. Hade detta inte hänt så hade Afghanistan inte blivit en koloni under en väldigt lång tid som blivit utnyttjad på många vis för att bygga upp ett hat som startade hela terrorkampen som präglat 2000-talets terrorism.

Jag kan även kritisera många andra aktörer så som USA:s handlande då de ställer ultimatum som i princip endast leder till ett svar, krig. Men sammanfattningsvis så ligger ändå orsaken i att stormakter utnyttjar mindre länder för deras egen vinning.

 

Lösningen på själva problemet har urartat i den omfattningen att problemet nu inte är ett problem, de är många. Jag tror att man kunde avslutat denna konflikt för en lång tid sen, men att upptrappningen av detta terrorist-hat nästan har gått till gränsen av den besatthet som man hade förr i tiden då man jagade häxor.

Men någon stans så är man ändå på rätt väg, att lämna Afghanistan år 2014 känns på något sätt rätt. De är helt emot de man tidigare tänkt på då man hellre ville skicka fler soldater och egen makt till landet. Jag tror på att allt Afghanistan vill nu är att få känna någon form av självständighet. Vi kan dock inte blint lämna landet så som Storbritannien och Sovjet tvingades göra, utan successivt trappa ner genom att endast hjälpa till med former av utbildning och att hjälpa den afghanska regeringen.

Källkritik:

 

http://www.regeringen.se/sb/d/13247/a/148363

 

http://www.landguiden.se/Konflikter/Afghanistan

 

http://www.riksdagen.se/sv/Start/Startsida-Larare/ungdomensriksdag/Ungdomens-riksdag---Debatt/#pos=641

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela